Myöhäiskesän vuodenaika – Etsi tasapainoa ja vakautta

Ajankohta: elokuun puoliväli – syyskuu

Keskikesän huippuenergian jälkeen luonto on alkanut hiljalleen rauhoittua, hiljentyä ja valmistautua syksyä varten. Luonnossa on raskauden ja kosteuden tuntua. Myöhäiskesä on saapunut. Se on tärkeä vaihe kesän ja syksyn välissä.

Myöhäiskesällä on aika palata omaan keskustaan pohtimaan ja tunnistamaan omaa elämää. Silloin haetaan tasapainoa iloisen ja energisen kesän jälkeen. Se on ravitsemisen vuodenaika, jolloin koittaa sadonkorjuu. Myöhäiskesä on myös valmistautumisen aikaa, mukavuuden etsimistä, vakauden ja tasapainon luomista tulevaa syksyä ja talvea varten. Kuinka tunnemme, syömme, kohtelemme itseämme, ajattelemme, kuuntelemme, puhumme ja vietämme aikaamme on hyvin merkittävää tänä vuodenaikana, koska kaikki tämä ravitsee meitä. On tärkeä luoda tyytyväisyyden tunne itsestä ja omista saavutuksista.

Myöhäiskesän elementti on maa, joka tarkoittaa vakautta, tasapainoa ja tukea. Maa elementin energiaa kuvaa levollinen ja kuulas loppukesän iltapäivä, jota vietetään perheen ja ystävien kanssa nauttien elämän ihanuudesta. Maa elementti ihmisessä on käytännöllinen, luotettava ja vaatimaton. Kun maan elementti on tasapainossa, olemme auttavaisia ja empaattisia sekä osaamme käsitellä toisten ihmisten ahdinkoa.

Myöhäiskesän sisäelinpari on perna (yin) ja vatsa (yang) sekä haima (yin/yang). Perna huolehtii kehon lymfakierrosta ja vastustuskyvystä, mutta se nähdään myös elinvoimaisuuden antajana sekä energian ja innostuksen luojana. Vatsa vastaanottaa ravinnon, minkä syömme sekä tämän lisäksi se käsittelee energian jonka saamme tunteistamme ja mielestämme. Jos vatsan toiminta häiriintyy, ajatukset ja tunteet vellovat jatkuvasti emmekä saa niitä käsiteltyä. Haima on kehomme syvimmällä oleva elin, se edustaa maaelementtiä meissä ja sen sanotaan peilaavan syvintä tunnetta itsestämme. Tämä sisäelinpari on vastuussa energian jakamisesta kehossa.

Luonne: Laskeutuva yang energia. Täyden yang energian jälkeen tulee luonnollinen hidastuminen ja energian laskeutuminen sekä tunne rauhoittumisesta, omaan keskustaan palaamisesta.

Elämän tarkoitus: Ravitseminen ja todellistaminen.

Tunne: Huoli. On tärkeä tarkkailla omia ajatuksia, pysyä positiivisena ja välttää ylianalysoimista.

Ruoka ja maku: Makea. Nauti maan antimista. Hedelmät, joissa on kivi sisällä sopivat myöhäiskesään. Vältä kosteutta lisääviä ruokia kuten maitotuotteita ja lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita. Keltaiset ja oranssit hedelmät ja kasvikset, jotka tukevat immuunijärjestelmää auttaa ravitsemaan kehoa oikealla tavalla. Kiinnitä huomio aamupalaan, sillä silloin vatsa ja perna ovat aktiivisimmillaan.

Väri: Keltainen, oranssi ja ruskea.

Asanat: Vatsan meridiaani kulkee vartalon etupuolella, pernan meridiaani jalan sisäosasta kainaloon. Asanaharjoituksessa keskitytään vahvistamaan keskivartaloa ja tasapainoa sekä venytetään kehon etupuolta ja jalkojen sisäosia. Myös inversiot ovat hyviä lymfakierrolle. Oleellista on tehdä liikkeitä, jotka palaavat omaan keskustaan tuoden energian takaisin omaan keskustaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s