Kesän vuodenaika – Nauti energiasta

Ajankohta: kesäkuu – elokuun puoliväli

Kesä on vuodenajoista lämpimin, eloisin, fyysisin ja intohimoisin. Luonnon energia on huipussaan ja ihmisten energian tulisi mukailla tätä huippuenergiaa. Kesä on sydämen ja tunteiden aikaa, ilon ja naurun juhlaa, jolloin elämästä tulisi nauttia. Kesällä on helppo olla ystävällinen, seurallinen ja spontaani. Kesällä kerätään energiaa voimavaraksi pitkää talvea varten.

Kesä on henkisen kasvun aikaa, jolloin sydämen viisauden ja ilon tulisi ohjata elämää ja valintoja. Kiinalaisessa terveystieteessä sydän merkitsee hengen, tietoisuuden ja mielen asuinsijaa. Kesällä on hyvä kuunnella omaa sydäntä; mitä se oikeasti kaipaa ja mikä tekee sen onnelliseksi. Ravitsemalla ja rauhoittamalla sydäntämme se pysyy terveenä, mikä tarkoittaa, että voimme puhua avoimesti ja olla todella sitä mitä olemme.

Kesän elementti on tuli, joka tarkoittaa kuumuutta ja energiaa. Siihen yhdistetään mielen toiminnot, ajatteluprosessit, emotionaalinen hyvinvointi ja tietoisuus, kypsyys, hyväntahtoisuus sekä myötätunto. Kuten oikea tuli, myös tulielementti tarvitsee huolenpitoa. Se tarvitsee jatkuvaa säännöllistä seuraamista, jotta sen liekki ei sammu tai roihua liikaa. Kun tulen elementti on tasapainossa, sydän on terve ja vahva, mieli rauhallinen ja unen laatu hyvää. Lisäksi osaamme reagoida tilanteisiin sopivalla tavalla. Tuli synnyttää aina muutoksen ja joogassa tämä tunnetaan tapaksena.

Kesän sisäelinparit ovat sydän (yin) ja ohutsuoli (yang) sekä sydänpussi (yin) ja kolmoislämmittäjä eli fascia (yang). Sydän hallitsee kaikkia sisäelimiä ja kierrättää verta elimistössämme ja ohutsuoli puolestaan valitsee ravintoaineet, jotka imeytyvät elimistöömme. Yhdessä tämä sisäelinpari ravitsee koko kehoa.

Luonne: Täydellinen yang energia.

Elämän tarkoitus: Itsetuntemus.

Tunne: Yli-ilo / yli-innostuneisuus.

Ruoka ja maku: Karvas. Suosi kevyttä, viilentävää ja tuoretta ruokaa. Kaikki punainen ruoka on suositeltavaa. Kesä on luonnostaan parasta aikaa tiputtaa painoa.

Väri: Punainen väri voimakkaana herättää intohimoja ja aktivoi, dynaamisena se on täynnä elämänhalua kun taas kirkkaana se kuvastaa rakkautta ja uuden elämän syntymää. Punaisen sanotaan olevan myös viisasten väri.

Asanat: Meridiaanit kulkevat kainalosta käsivarsia pitkin pikkurilliin ja sieltä takaisin käsivarsia pitkin korvan eteen. Asanaharjoituksessa liikkeet ovat rintarankaa avaavia, jotta sydämelle saadaan lisää tilaa.
Kesän harjoitus on voimakas, koska ihmisillä on paljon energiaa. Kädet ovat usein pään päällä, ja myös käsien varassa tehtävät asanat ovat kesälle luonteenomaisia.