Kevään vuodenaika – Juurru ja kurkottaudu eteenpäin elämässä

Ajankohta: maaliskuun puoliväli (kevätpäiväntasaus) – toukokuu

Pitkän, pimeän talven jälkeen koittaa muutos kohti valoa ja lämpöä. Lisääntyvä valo ja nouseva energia herättää niin luonnon kuin ihmisen kehon ja mielen. Siemenet itävät, kukat alkavat kukkia, linnut laulavat ja aurinko jälleen lämmittää maata. Uudistumisen ja uuden elämän voi aistia kaikkialla.

Kevät on sisäisen puhdistumisen, kasvun ja uudistumisen vuodenaika. Keväällä tuntuu luonnolliselta puhdistaa keho, mieli ja elinympäristö talven ajan ehkä raskaistakin energioista. On kokonaisvaltaisen kevätsiivouksen aika. Kevät on uusien haasteiden ja oman kasvun aikaa, jolloin jätetään talvi taakse ja kurkottaudutaan innokkaasti kohti uusia alkuja.

Puun elementti on vakaa mutta myös kasvava eli eteenpäin vievä elementti. Se edustaa uutta alkua, syntymää, kasvua, kehittymistä ja visioita. Puuta hallitsevat muutokset, päätökset ja organisointi. Se kuvastaa motivaatiota ja itsensä johtamista. Puun elementti tasapainoisena tuo meille selkeää ajattelukykyä, päätöksentekoa, tavoitteellisuutta ja päättäväisyyttä. Siihen kuuluu myös tiukka rajojen asettaminen samoin kuin kyky olla joustava elämän eri tilanteissa. Tasapainon löytäminen puun elementin osalta uudistaa ja tuo lisää elinvoimaa kaikille elämän osa-alueille. Puun syvin olemus on kyky nähdä oma elämänpolku kirkkaana. Puu tukee haluamme tulla sellaiseksi, joka todellisuudessa olemme, jotta voimme kulkea maailmassa helposti ilmaisten itseämme sellaisina kuin olemme.

Kevään sisäelinpari on maksa (yin) ja sappirakko (yang). Maksa vastaa elämänsuunnittelusta, se suunnittelee ja organisoi. Sappirakko kontrolloi ja arvioi, toteuttaa maksan suunnitelmat valiten oikean tavan toimia.

Luonne: Heräävä, uusi yang energia.

Elämän tarkoitus: Liike, kasvu ja kehittyminen.

Tunne: Kevään luonnolliset tunteet ovat viha ja/tai kiukku ja onkin tärkeää, että nämä tunteet puretaan rakentavasti.

Ruoka ja maku: Hapan. Suosi sitruunaa, vihreitä ruokia, nokkosta ja spiruliinaa, jotka puhdistavat kehoa. Juo myös paljon vettä.

Väri: Vihreä, jonka sanotaan hoitavan sielua. Vihreä väri auttaa poistamaan katkeruutta ja paheksuntaa. Se auttaa meitä olemaan hyväksyviä, myötätuntoisia ja rakastavia sekä itseämme että muita kohtaan.

Asanat: Sappirakon meridiaani kulkee siksakkia vartalon sivulla ja maksan meridiaani kulkee jalan sisäosissa päättyen rinnan alle. Asanoissa kiinnitetään huomiota sivutaivutuksiin, kiertoihin sekä venytyksiin, joissa jalat ovat auki.