Talven vuodenaika – Hiljenny ja löydä oma voimasi

Ajankohta: talvipäivän seisaus – maaliskuun puoliväli

Talvi on vuoden kylmintä aikaa, luonto on pysähtynyt ja hiljainen. Kaikki on kääntynyt sisäänpäin. Puut ovat alastomia, mutta maan alle piiloutuneet juuret keräävät energiaa kuin siemenet syntyäkseen uudelleen keväällä.

Sisätiloilla onkin erityinen merkitys talvella. On aika vetäytyä viltin alle villasukat jaloissa lämpimän takkatulen ääreen ja viettää aikaa rakkaimpien ihmisten seurassa ja nauttia pitkistä pimeistä illoista.

Talvi on täydellistä aikaa pysähtyä ja löytää oma sisäinen rauha ja voima. Talven hiljaisuudessa tunneherkkyys kasvaa ja on luonnollista eristäytyä muista ihmisistä mietiskelemään ja meditoimaan omaa itseään ja elämäänsä. Talvi mahdollistaa meille kuuntelemisen taidon oppimisen hiljentymällä. Hiljaisuudesta löytyy vastaukset omalle elämän suunnalle ja tehtävälle jos vaan osaa kuunnella. Reflektointi ja itsetutkiskelu mahdollistavat myös uudistumisen. Tämä luonnollisesti rauhallisin vuodenaika onkin tarkoitettu energian varastoimiseen ja täydentämiseen, joten levolla on suurin merkitys tänä vuodenaikana. Talvella on kuitenkin hyvä kehittää mielikuvitusta, ja säilyttää uteliaisuus ja seikkailunhalu.

Elementti on sopeutuvainen vesi. Se opettaa meille viisaudessaan mukautumisen taitoa. Vesi reagoi vaivattomasti ympäristöönsä ottaen sopivimman muodon (höyry, vesi, lumi/jää) ja eläen ympäristönsä mukaan. Talvi ja vesielementti opettavat meille kuinka kulkea elämänvirrassa eteenpäin eikä taistella sitä vastaan.

Talven sisäelinpari on munuaiset (yin) ja virtsarakko (yang). Veden elementti fyysisessä kehossamme on yhteydessä kehon nesteisiin munuaisten ja virtsarakon kautta; se huuhtoo aivoja, parantaa muistia ja kierrättää kehon nesteitä. 

Munuaiset nähdään elämänenergian perusvarastona, joten talvi on hyvin luonnollista aikaa varastoida, täydentää ja ladata tätä omaa elämänenergiaa. Sanotaan myös, että munuaiset aukeavat korviimme ja taitomme kuulla hiljaisuudessa liittyy munuaisten energiaan. Virtsarakko on puolestaan liittyy autonomiseen hermostoon, joka osallistuu kehomme moniin säätelytoimintoihin.

Yhdessä tämä sisäelinpari antaa mentaalisen ja henkisen energian tahdonvoimalle, tarmolle, kunnianhimolle, taitavuudelle ja älykkyydelle.

Luonne: Täydellinen yin aika. Energian kerääminen sisimpään, itsetutkiskelu.

Elämän tarkoitus: Selviytyminen.

Tunne: Talven luonnollinen tunne on pelko. Talvi olisikin hyvää aikaa käsitellä ja kohdata omia pelkoja, jotta ne eivät jää taakaksi jarruttamaan elämänkiertoa.

Ruoka ja maku: Suolainen. Suosi lämpimiä ruokia ja juomia. Lisää juureksia ruokavalioosi, jotka ovat täynnä sisäänpäin kääntynyttä energiaa. Käytä basilikaa ja mustapippuria lämmön lisäämiseksi sekä pistäviä mausteita kuten valkosipulia, inkivääriä ja mausteneilikkaa. Kiinnitä huomiota riittävään lämpimään nesteensaantiin.

Väri: Sininen ja musta. Sininen väri rauhoittaa ja rentouttaa mieltämme, tuo turvallisuuden tunnetta ja luo toivoa. Sininen inspiroi henkistä kontrollia, luovuutta ja selvyyttä ja sillä on rentouttavia vaikutuksia hermostoon.

Asanat: Meridiaanit kulkevat vartalon etu- ja takapuolella aina jalkaterän alueelta edessä solisluihin ja takana päälaelle. Joogaharjoituksessa keskitytään paljon eteen- ja taakse taivutuksiin, selkärangan hyvinvointiin. Talvella liikkeiden virtaavuus eli flow on tärkeää, joka kuvaa myös vedenelementtiä asanaharjoituksessa.

Muokattu 10.1.2018