Syksyn vuodenaika – tee vähemmän, päästä irti ja hengitä enemmän

Ajankohta: lokakuu – joulukuun puoliväli

Syksyn myötä elämäntahti rauhoittuu ja hidastuu. Päivät lyhenevät, yöt pitenevät, pimeys kasvaa. Sumu enteilee muutosta, jonka peittelemänä siirrymme kohti rauhallisempia energioita. Kosteus katoaa, ilma tuntuu selkeämmältä ja luonto on väriloistossaan. Kasvukausi on päättynyt ja kirpeät syyspäivät, joita viitoittaa kuulas auringonpaiste, kertovat meille todellisuuden siitä, että luonto valmistautuu hiljentymään talvea kohti.

Syksy on irtipäästämisen ja anteeksiannon aikaa. Se on aikaa päästää irti kesästä ja nauttia siirtymisestä talvea kohden. Syksy antaa mahdollisuuden hankkiutua eroon kaikesta mikä ei enää palvele meitä. Silloin on hyvä viedä loppuun projekteja, jotka ovat alkaneet keväällä tai kesällä. Arvosta ja etsi yksinolon ja levon hetkiä, jolloin kehon ja mielen on mahdollista mietiskellä, puhdistautua ja uudelleen rakentua. Nauti mukautumisesta rauhallisempaan elämänrytmiin.

Elementti on tasapainoinen, vakaa ja vahva metalli. Se kuvaa järjestystä ja kuria. Se on sisäinen kurinpitäjä ja perfektionisti, joka etsii täydellisyyttä rakenteissa ja tekemisessä. Metalli ihmisessä haluaa oikeudenmukaisuutta, se puolustaa kunniaa ja arvoja. Se kattaa ihmisessä myös organisoinnin, järjestyksen, kommunikaation, mielen ja suojelemisen vaiston. Syksyn rauhoittumisesta ja rentoutumisesta huolimatta rutiinit ja periaatteet ovat tärkeässä roolissa.

Organisoinnista ja järjestelmällisyydestä huolimatta metallin elementti näkee kauneuden ja pitää taiteesta. Se herättää ihmisessä inspiraatiota, halua olla pyhä ja puhdas, ja metallissa elää kyltymätön elämänjano. Metalli tuo kaipuun löytää oman elämän tarkoituksen, ikuisen etsijän sisältämme.

cropped-autumn-1705110_960_7201.jpg

Syksyn sisäelinpari on keuhkot (yin) ja paksusuoli (yang). Keuhkot mahdollistavat sisäänhengityksellä puhtaan inspiroivan energian vastaanottamisen ja uloshengityksellä poistavat kuona-aineita ja myrkkyjä. Hengitys tuo tietoisuuden ja kontrollin omaan elämään, sen avulla voimme tietoisesti vaikuttaa elämämme rytmiin. Paksusuoli puolestaan poistaa kehosta kaiken ylimääräisen (jätteen) ja sen säännöllinen toiminta on tärkeää toimivan aineenvaihdunnan kannalta. Jos paksusuoli ei toimi kunnolla, koko keho kärsii ja vaikuttaa samalla myös mieli ja tunteet.

Luonne: Sisäänpäin kääntyminen ja tiivistyminen. Yin energian kerääminen.

Elämän tarkoitus: Ympäristöön/luontoon samaistuminen.

Tunne: Syksyn luonnollinen tunne on suru, joten onkin tärkeää pysyä positiivisena ja iloisena pinenevistä illoista huolimatta. Suru vaikuttaa aina keuhkojen hyvinvointiin ja päinvastoin. Suru on vahva tunne ja vaikeudet päästää siitä irti voi aiheuttaa oireita paksusuolessa.

Ruoka ja maku: Pistävä. Palauta lämpimät ruuat ruokavalioosi ja käytä voimakkaita mausteita, jotka poistavat limaa elimistöstä. Suosi ennen kaikkea inkivääriä eri muodoissa.

Väri: Valkoinen ja harmaa.

Asanat: Meridiaanit kulkevat käsivarsissa ja asanaharjoituksessa liikkeet ovat rintarankaa avaavia, jotta keuhkoille saadaan lisää tilaa toimia hyvin. Huomio kiinnitetään hengitykseen.

cobweb-1949778_960_720